Terug naar overzicht

De opmars van de freelancer

De opmars van de freelancer

Misschien heb je een vervelende baas of een vermoeiend woon-werktraject. Maar wat zijn intrinsieke motieven om je job als bediende vaarwel te zeggen en als zelfstandige te starten? Meestal is dat de uitdaging, de nieuwe leerervaringen en (vooral) de vrijheid. In tegenstelling tot de meeste werknemers zorg je als freelancer zelf voor je klanten. Wanneer de einddatum van een project bij een klant nadert, zou dat onzekerheid kunnen opleveren. Maar een freelancer ziet dit eerder als een uitdaging. Bovendien bieden opdrachten bij nieuwe klanten een aangename afwisseling. Je leert bij en die expertise neem je mee naar je volgende missie.

VERZILVER JE KENNIS
Welke competenties bezit elke succesvolle freelancer? Je moet tegen een mentaal en financieel stootje kunnen. Daarnaast maak je het verschil met de expertise in je rugzak. Je moet echt sterk zijn in wat je doet. Het is de kunst om dat kapitaal vervolgens te commercialiseren. Als freelancer lijkt het dat je vaak alleen werkt. Maar je schakelt best ook externe hulp in, zeker bij aanvang.

9 PROCENT MEER FREELANCERS
Ondernemersorganisatie Unizo ziet het aantal freelancers alvast flink toenemen. Het aantal freelancers in Vlaanderen is volgens een rapport van hen in één jaartijd met negen procent toegenomen. Met ongeveer 120.000 zijn ze vandaag volgens Unizo, Vlamingen die als freelancer aan de slag zijn. Een freelancer inhuren is tegenwoordig ingeburgerd bij grote organisaties en biedt financiële voordelen voor beide partijen.

(bron Jobat.be 28/10/2017)

Scroll to Top